Satu Perkara Yang Patut DiElakkan Semasa Pasaran Saham Turun


Apabila pasaran saham turun, dan nilai portfolio kita berkurangan, ramai di antara kita mencari penasihat, rakan dan keluarga kami, untuk bertanya apa yang perlu dilakukan. Dalam kes ini, kami bertanya soalan yang salah. Sebaliknya, kita perlu bertanya soalan yang lebih penting – apa yang tidak sepatutnya kita lakukan?

Jawapan terbaik Jangan Panik.

PANIK reaksi pertama investors bila melihat kejatuhan drastik pada nilai dana yang diperolehi mereka. Untuk mengelakkan situasi yang kurang best ni, pastikan kita memahami toleransi risiko kita dan bagaimana ini akan mempengaruhi votaliti portfolio kita. kita perlu melindung modal terhadap risiko keadaan sedemikian dengan mempelbagaikan portfolio kita.

Apa yang Berlaku Apabila Anda Panik? Kenapa Anda Tidak Harus Panik?

Melabur membantu kita untuk safeguard retirement kita, meletakkan saving kita untuk mengembangkan kewangan kita dengan teknik kompaun.

Pertama sekali, panik ini akan meningkatkan hormon tekanan kita dan fikiran logik kita. kita harus detach daripada kerap memeriksa nilai portfolio kita, dan dalam kes penurunan pasaran yang besar, dapatkan maklumat untuk kita memahami sebabnya. Jika panik mengambil alih dan kita memutuskan untuk menjual semua stok kita dalam kejatuhan pasaran, kita akan mengalami kerugian.

Daripada sell dan keluar dari portfolio kita semasa stock cecah paras terendah sekali, kita harus mempunyai “game plan” baru untuk kita memulakan pelaburan. disini saya nak share beberapa langkah yang kita boleh ambil untuk memastikan bahawa kita tidak melakukan kesilapan semasa pasaran saham turun.

Memahami Toleransi Risiko Anda

Pelabur semua akan ingat pengalaman pertama mereka bila hit pasaran menurun. Penurunan yang rapid dalam nilai portfolio membuat kita terkejut. Cara yang best untuk mengelakkan shock ini adalah training dengan simulator pasaran saham sebelum memulakan pelaburan yang sebenar. Dengan simulator, kita boleh menguruskan $ 100,000 daripada “virtual money” dan kita mengambil pengalaman dalam pasaran biasa. Dengan ini, kita boleh mewujudkan identiti kita sebagai pelabur dengan risk management kita sendiri.

Bersedia dan limitkan Kerugian Anda

Untuk mulakan pelaburan dengan mindsetting yang jelas, kita mesti memahami bagaimana pasaran saham bergerak. Dengan cara ini, kita boleh menganalisa kejatuhan yang tidak dijangka dan memilih sama ada itu bermakna kita harus menjual, atau adakah itu sebenarnya peluang yang baik untuk membeli lebih banyak.

macam ni, kita akhirnya harus bersiap sedia untuk kejatuhan yang paling buruk dan mempunyai strategi yang kukuh untuk melindung capital kita daripada kerugian. bersaham tanpa kajian dan Trading plan akan menyukarkan kita jika pasaran memang jatuh teruk. Untuk melindung capital daripada kerugian, para pelabur tidak hanya bersaham mengikut Trading plan, tetapi mereka secara strategik membuat pelaburan lain.

lastly, kita mesti terlebih dahulu memahami bagaimana pasaran bergerak dan menetapkan toleransi risiko peribadi. Banyak strategi diluar sana, seperti bermain dengan game simulator stok. Walau bagaimanapun, kesabaran adalah adalah sangat penting, dan itu adalah apa kita perlukan untuk menjadi seorang pelabur yang berjaya.

Ingat melabur = 90% emosi pengetahuan 10%, Sentiasa ingat untuk mengawal emosi anda di mana kita berdagang

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top